Miksi kirjoitan blogia?

Olen ammatiltani kuiskaaja. Teatterissamme kuiskaaja on paikalla näytelmän ensimmäisestä harjoituksesta viimeiseen esitykseen saakka. Hänen perustehtäviään on merkitä ns. pääkirjaan tekstimuutokset, auttaa näyttelijää tekstin oppimisessa, korjata tekstivirheitä ja viimein esityksissä tukea ja auttaa tarvittaessa.

Harjoitusprosessin aikana näytelmän teksti kokonaisuudessaan tulee kuiskaajalle läpikotaisin tutuksi - onhan hän paikalla jokaista kohtausta harjoiteltaessa. Tältä paikalta käsin avautuukin ainutlaatuinen mahdollisuus tarkkailla tekstin muuntautumista näyttämölliseen muotoon ja analysoida näytelmiä.

Kuiskaajana haluan mielellään ymmärtää, miksi olisi tärkeää sanoa asia niin kuin se on kirjoitettu. Tähän on muutamiakin syitä. Ensinnäkin uskon, että ymmärrys auttaa muistamaan tekstiä paremmin. Toiseksi vältän kuormittamasta esiintyjää pyytämällä häntä korjaamaan ns. merkityksettömiä asioita, kuten synonyymejä. (Tosin joskus esim. jonkun tietyn synonyymin käyttämiselle saattaa olla esteettinen syy - ja sehän on jo syy.) Kolmanneksi se saattaa joskus paljastaa merkityksiä, joita ei ole tullut huomanneeksi.

Minua myös kiinnostaa pohtia sanojen merkityksiä, hahmottaa rakenteita, etsiä toistuvuuksia ja verrannollisuuksia ja yrittää ymmärtää, mitä ne saattaisivat merkitä ns. isommassa kuvassa. Mistä laajemmasta ilmiöstä ne voisivat kertoa? Käytän ajoittain paljonkin aikaa näiden asioiden pohtimiseen, ja toisinaan mitättömiltä tuntuvista asioista alkaa paljastua merkittävämpiä teemoja, kuin mitä ensilukemalta tai pitkäänkin kohtausta harjoiteltua olisi voinut kuvitella.

Sisäinen prosessini on edennyt omaa - välillä hidasta, välillä kiihkeää - vauhtiaan, mutta olen havahtunut huomaamaan, että näitä pohdintoja ja analyyseja on alkanut vuosien mittaan kertyä. Pienemmät purot ovat alkaneet etsiytymään kohti yhteistä virtaa. On syntynyt tarve koota ajatuksia yhteen ja myös jakaa niitä. Nyt tutkailen, voisiko blogi olla se kanava, jonka avulla voin:

* kirjata ylös ajatuksiani ja pohdintojani

* arkistoida työssäni syntyneitä tulkintoja ja analyyseja

* jakaa mietteitäni kiinnostuneille

* tehdä tämä kaikki silloin, kun se on itselleni ajankohtaista ja tarve voimakkain

 

marja.laitala(at)gmail.com